Общество

"Измъчва ме чувство за вина": Заради новите правила в НК Антон остана без камион и без работа

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Две седмици след въвеждане на новите промени в Наказателния кодекс за отнемане на автомобил в случаите, когато е констатирана употреба на алкохол над 1,2 промила или на наркотични вещества и техните аналози, в Бургас предявиха обвинението на първия шофьор, попаднал под ударите на новите санкции.

43-годишният Антон Танев е първата жертва на новите правила. Заловен е да шофира камион по време на работа, а при тестване на място, дрегерът на пътна полиция отчита 3,01 промила алкохол. Кръвният тест показва не по-малко фрапантното количество от 2,03 промила, а тежката машина се оказва не негова, а на работодателя.

Аз съм си признал пред полицаите, когато ме спряха. Вечерта съм пил 50 грама водка, на обяд с колегата в Ямбол товарихме в един завод. И си позволихме една бира. И цяла вечер не съм спал, знаете в този камион какво нещо е, горещо е, комари, мухи.

Антон Тенев

Камионът е запориран до приключване на досъдебното производство, което може да отнеме повече от година. А водачът дойде в районното полицейско управление, уволнен от работа, с отнета шофьорска книжка, отчаян и в неведение дали ще трябва да плати данъчната оценка на камиона или друга парична санкция. Признава, че чувството за вина го измъчва.

Новите мерки обаче повдигнаха множество въпроси и негодувание сред юристите, според които автомобил се отнема единствено с краен съдебен акт, който само съд може да постанови.

В случая доста незаконосъобразно до колкото разбирам ще бъдат отнемани тези автомобили с един протокол за доброволно предаване. Или чрез един оглед на автомобила и по този начин, като и двете действия са незаконосъобразни.

адвокат Ваня Радиева - защитник на провинения шофьор

Юристи считат, че новите мерки ще повлекат редица съдебни дела от реалните собственици и работодатели, които не носят вина в случаи като при камиона на Антон Танев. Юристи призовават за преразглеждане на новите промени в закона, при които се отнема автомобил при употреба на алкохол над 1,2 промила, но не и при убийство на пътя при управление на МПС например.

И ако водачът реши да даде кръвна проба, тъй като до колкото знам са само три лаборатории в България, които извършват тези експертизи. През това време докато се чакат да излязат резултатите от тези експертизи, какво се случва с този автомобил, къде ще бъде държан той, кой ще го съблюдава, кой ще го пази, кой ще отговаря ако нещо се случи с автомобила, ако излезе отрицателна кръвната проба с биологичните тестове.

адвокат Ваня Радиева - защитник на провинения шофьор -

Заради новите мерки от областните дирекции предприеха незабавни мерки по разширяване на настоящите държавни паркинги и търсене на нови. Днес първи коментар направи и новият началник на Областната дирекция на МВР Бургас, комисар Емил Павлов.

ОД на МВР Бургас е създало необходимата организация за да може да репатрираме автомобилите, има определени места, където да репатрираме иззетите автомобили по досъдебните производства, имаме съдействие и от страна на Община Бургас, така че за момента нямаме проблем с тази тема.

комисар Емил Павлов - началник на ОД на МВР Бургас

А иначе новите мерки бяха посрещнати с одобрение от голяма група хора, загубили своите близки на пътя и търсещи от години по-строги мерки за противодействие срещу употребата на алкохол и наркотици от водачи на МПС. Очаква се броят на заловените пияни и дрогирани нарушители да нарасте още до края на летния туристически сезон.

Иззети автомобили след промяната от 8 август на НК са 18 броя, но бройката постоянно расте. Има разнопосочни мнения за това дали тази мярка ще даде резултат. Времето ще покаже.

комисар Емил Павлов - началник на ОД на МВР Бургас

Със сигурност обаче предстои ръст от заседания по тълкувателно дело на ВКС и ВАС, което може да отвори вратите и юридическите лица да претендират за неимуществени вреди.