Общество

Адвокат: Конфискацията на колата е добра мярка, но ни третират като виновни до доказване на противното

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Отнемането на автомобила на пияните не е част от нашата петиция преди време, това беше предложено от БСП. Аз съм категорично “за”. Но липсата на лаборатории и това, че пробата ти излиза след 8 месеца или година е огромен проблем. Само в България има проблем с тези фалшиво-полжителни тестове поради простата причина, че кръвната проба не излиза след два часа, а след 1 година.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адвокат Елица Буенова по повод промените в Наказателния кодекс, предвиждащи конфискуване на автомобила на пияни или дрогирани шофьори.

Този проблем съществуваше още от Закона за движение на пътищата.

 

Третират ни противоконституционно като виновни до доказване на противното, което не съществува в правния мир. Когато с кръвен тест докажат, че съм карала дрогирана, тогава имат право да ми свалят регистрационните номера, да ме арестуват и всичко останало. В България имаме едно предварително изпълнение в тази част и след месеци, след като си оспорил, няма дори едно извинявай. Другото пртеснително нещо е, че няма къде да се съхраняват тези автомобили и кой да ги охранява.

Очаквам хаос, но със сигурност очаквам и дисциплиниране на шофьорите. Аз съм за оставане на мерките, но се надявам държавата да реши тези проблеми – лабораториите.

Най-фрапиращото е, че напоследък се говори за това как разпоредбите трябва да бъдат премахнати, как ще има корупция в лабораториите, как полицаите и частните съдебни изпълнители ще станат милионер, как ще се продават тези коли... Елементарно е – не сядай зад волана пил.

Ние няма да имаме проблем със съхраняването на автобмобилите, ако има след 2 часа кръвен тест. В момента има 5-6 лаборатории, които са сертифицирани. Дори да се отворят нови държавни лаборатории, ще мине много време. Трябва да се използват други.

Ако държавата не иска бум на дела, трябва резултатът да излиза след 2 часа. Трябва оценител до всеки полицай, защото в момента изземват автомобилите, ако не са собственост на дееца, за да могат да бъдат направени оценителски експертизи и да се определи размерът на глобата. В момента има жесток глад на вещи лица, включително и оценители. Една експертиза ще се бави минимум два месеца. Не знаем къде ще стои автомобилът през това време.

Виждам добро в промяната, но трябва да се променят няколко неща – оценителските експертизи да стават бързо, делата за алкохол са бързи производства, но заради невъзможност да излязат резултатите, тези дела се преобразуват в обикновени досъдебни производства и се протакат с години.

Българинът държи повече на колата си, отколкото на жената си, така че се надявам като му се бръкне в джоба по този драстичен начин, той наистина да осъзнае колко е голям този проблем.

Вижте цялото интервю във видеото.