Европа

Украинка командва взвод в битката за Донбас

От Euronews България Euronews България

Мария е командир на взвод украиски войници, който се бие на фронта в Донбас. Като малка е мечтала да стане войник, но когато пораства става адвокат. 10 години, след като се реализира в адвокатската професия, мечтата й се сбъдва - присъединява се към въоръжените сили на своята родина.

След като ражда дъщеря си, през 2018 г Мария става част от украинската армия, същата година жените получават равен правен статут с мъжете във въоръжените сили.

Ако една жена изпълнява добре задълженията си и може да се справи с възложените задачи, полът й няма значение. Все още има командири, които се придържат към традиционната позиция: "Това не е женска работа". Затова не улесняват жените. Но като цяло разполагаме с всички възможности като мъжете.

Мария, командир на взвод от украинската армия 

Първоначално Мария работи в комуникациите, доста честа роля за жените в униформа, но скоро й омръзва. После израства до оръжеен инструктор, а през 2021 е произведена в чин командир на взвод. Бие се редом до своя съпруг, който също е войник.
В битката за Донбас тя и нейният взвод защитават яростно отбранителните позиции на украинските сили.
Моралът на подчинените ми е висок. Всички са готови да се бият, никой няма да отстъпи. Разбира се, на всички липсват близките, семействата, особено когато няма комуникация с тях. Тогава напрежението нараства. Много е важно да чуете гласа на човека, когото обичате, като "Здравей, скъпа, всичко е наред!"

Мария, командир на взвод от украинската армия 

Над 30 000 жени са ветерани от войните в периода от 2014 г досега, когато Русия нападна Украйна. Този брой се е увеличил значително след инвазията, която противникът определя като "специална военна операция".
Докато много жени войници казват, че са се сблъсквали със сексизъм от колегите си мъже, в същото време те носят службата и изпълняват същите задачи като другарите си от другия пол, включително участие в активни бойни действия.