Свят

Русия заплаши с „продължителна конфронтация“ при военна намеса в Нигер

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия предупреди, че военната намеса в Нигер ще доведе до "продължителна конфронтация", след като регионалният блок ECOWAS заяви, че ще организира военни сили. Съединените щати, които подкрепят усилията за възстановяване на сваления лидер Мохамед Базум, от своя страна твърдят, че наемническата група Вагнер се възползва от нестабилността в страната. От Вашингтон призоваха за дипломатическо решение на конфликта.

 

Какво могат да направят сега? Ще нападнат ли войниците президентския дворец на Нигер, за да спасят Базум? Това е безсмислено. Нима си мислят, че ще намерят президента жив?

Салиф Уауали

Икономически санкции бяха наложени на Нигер и от държавните глави на ECOWAS. Тези мерки бяха предприети в отговор на свалянето на президента Мохамед Базум от членове на въоръжените сили. От преврата на 26 юли Базум е под домашен арест.

 

Ние не очакваме ECOWAS като африканско общество да дойде и да ни нападне по този начин; това не е най-доброто. Не сме щастливи от това. Ние сме тук и живеем спокойно.

Муса Ахмед, продавач на храна

Жителите на столицата осъдиха евентуално насилие или размирици, които биха могли да застрашат сигурността на страната.

„На 100% сме съгласни с преврата и искаме мир в нашата страна“, смята Ахмуду Галита.

Международната общност, включително Организацията на обединените нации и други регионални организации, изрази дълбока загриженост за ситуацията в Нигер и се обединиха в подкрепа на бързото възстановяване на демокрацията в страната.