Свят

Западноафриканските държави одобриха въоръжена намеса в Нигер "възможно най-скоро"

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Западноафриканските държави одобриха въоръжена намеса в Нигер "възможно най-скоро", съобщава президентът на Кот д'Ивоар след среща за обсъждане на ситуацията в страната. На срещата лидерите на регионалния блок Ековас заявиха, че са се съгласили да организират военни сили. Президентът на Нигерия Бола Тинубу заяви, че използването на сила ще бъде "крайна мярка".

"Потвърдихме ангажимента си към народа на Нигер и към напредъка на цялата общност на Ековас. Ще продължим да го спазваме и след тази извънредна среща на върха. Вие ще видите, че нито една възможност не е изключена, включително използването на сила като крайна мярка", заяви Бола Тинубу - президент на Нигерия.

Ековас наложи строги икономически санкции и заплаши да използва военна сила, ако президентът на Нигер Мохамед Базум не бъде освободен от домашен арест и възстановен на поста си до неделя. Този срок беше пренебрегнат от хунтата. Няма признаци, че бунтовниците са склонни да отстъпят по въпроса за възстановяването на Базум, който твърди, че е държан като заложник в резиденцията си заедно със съпругата и сина си. Военната хунта завзе властта в Нигер на 26 юли.