Свят

Спасиха 76 мигранти от бедстваща лодка в Средиземно море

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кораб на неправителствена организация спаси 76 мигранти в Средиземно море, които се намирали на борда на бедстваща лодка. Екипажът на кораба "Life Support" спасява 24 деца сред 76-те, качени на борда. Дванадесет от непълнолетните са пътували без придружител от Египет, Еритрея, Етиопия и Сирия.

Лицата на борда на бедстващия кораб са напуснали Либия предишния ден и са плавали с дървена лодка с дължина около 12 метра. Спасените мигранти получиха медицинска помощ на борда на спасителния кораб, докато плаваха към Неапол.

 

Дълго търсихме тази лодка. След като пристигнахме на координатите, които ни бяха дадени, разбрахме, че има лодка с около 80 души, която е с двойна палуба и празен трюм, което е много опасно и придава на лодката голяма нестабилност. Когато екипът ни се приближи до нея, забеляза присъствието на много непълнолетни, включително малко момиченце на по-малко от една година. Хората бяха спасени и приети на борда на Life Support, а медицинският екип незабавно работи, за да им окаже максимални грижи.

Карло Майсано, ръководител на мисията на EMERGENCY Life Support

Най-малко шестима души загинаха и повече от 50 души бяха спасени, след като лодка с мигранти се преобърна при опит да премине през Ламанша от Франция. Морската префектура потвърди, че е имало най-малко шест смъртни случая и заяви, че издирвателните и спасителните операции продължават. Ламаншът между Франция и Великобритания е един от най-натоварените морски пътища, а теченията са силни, което прави преминаването с малки лодки опасно.