Свят

ООН обвини Тунис в масово експулсиране на мигранти

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Migration Frontex Greece AP Снимка: AP, архив

Стотици мигранти от Африка продължават да пристигат в Либия всеки ден на фона на непоносими жеги. От началото на миналия месец, по данни на ООН и хуманитарни групи, тунизийските власти са започнали масови експулсирания.

Мигранти протестираха, скандираха „Животът на чернокожите има значение“, издигнаха и плакати с надписи “Без храна, без вода, без подслон“.

Бяхме арестувани от тунизийското правителство и прехвърлени на либийска територия. Сега сме изложени на най-лошия вид човешко страдание. Студ, мизерия, жега и дъжд. Страдаме тук от около четири седмици. Правителствата и регионалните и международни организации трябва да намерят хуманно и спешно решение за нас. Независимо дали идва от страна на тунизийското правителство или от която и да е международна или местна организация, е необходимо решение.

Мубарак Адам Мохамед, мигрант от Судан

В граничната зона между Либия и Тунис в съоръжение на либийската гранична полиция, медиите получиха достъп до група мигранти, които казаха, че са блокирани от около месец, и почти нямат вода и храна.

Тук сме от месец. За нас няма решение. Депортираха ни от Сфакс в пустинята. Сега сме тук без решение. Хората страдат, няма храна, няма вода. Тук има и бременни жени. Някои хора са болни. Молим за решение. Няма такова. Всеки ден идват с оръжие за нас. Ние не се караме. Ние сме просто мигранти.

Ибрахим Бангуа, мигрант от Сиера Леоне

След сблъсъци, при които загина тунизийски гражданин в началото на юли, стотици африкански мигранти бяха експулсирани от Сфакс, централен източен Тунис.


От Human Rights Watch съобщават, че тунизийската полиция е "изгонила" най-малко 1200 африкански мигранти и ги е оставила на границата с Либия на изток и Алжир на запад.