Култура

Забавните послания в изкуството: Как се създават най-добрите карикатури?

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

На 92 с поредната изложба. Карикатурист, аниматор, художник. Кой е Генчо Симеонов и откъде черпи вдъхновение, за да излага творбите си - Саня Петкова ни среща с него.

Генчо Симеонов - карикатурист на 92 години. Запознаваме се на поредната му изложба, където има творби от средата на миналия век. След 2011 година освен с карикатури започва да се занимава и с живопис. Първата си рисунка създава, когато е едва на 10 години.

Рисувах като всички, но малко по-добре. По-доброто е, че търсих какво да рисувам и как да го нарисувам. Първите две карикатури направих през 1952 г.

Генчо Симеонов - карикатурист

През 1967г. Започва работа в редакцията на в. „Стършел“. Именно там започва кариерата му на карикатурист, а рисунките му засягат всякакви злободневни теми и общочовешки проблеми.

То има разлика от карикатура до картина. Карикатурата се прави с много по-малко средства. Тя е графика. Всичко зависи от характера на художника.

Генчо Симеонов - карикатурист

И ако някога чрез карикатурата поколения българи са могли да се усмихнат на ежедневните проблеми, днес този жанр е все по-малко използван.

Някъде в тийнейджърска възраст, когато започват да се нуждаят от повече финансови средства за екстри и младите започват да се откъсват от това. Бих казал до 14-15 годишна възраст се вълнуват децата, ако има кой да ги води.

Валери Александров - карикатурист

Валери мисли, че хобито може да бъде по-разпространено и затова организира конкурси, с които да подбуди интереса на по-малките.

Организирах и преглед конкурс за смешна детска рисунка, като поканих тези над 400 български неделни училища от целия свят. Участваха много деца, а догодина ще са още повече.

Валери Александров - карикатурист

Творецът описва карикатурите като бързи послания, които се разбират от хората, за разлика от други видове изкуство и смята, че най-голям интерес има към политическите нюанси на изкуството.

Според Валери Александров най-добрите карикатури се създават в среда на диктатура, защото се използва езоповия език, а тук по-разпространен е директният хумор. Но качествата, които са необходими, за да си добър в тази професия, са еднакви навсякъде.

В днешно време карикатурите често се използват не само за осмиване, а и за приятелска закачка или забавен поглед към дадена ситуация, но малко хора владеят изкуството с неговите тънкости.