The Cube

The Cube: Провокативни карикатури на Шарли Ебдо разгневиха Иран

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Charlie Hebdo публикува обидни карикатури на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Вследствие на това ирански официални лица не само се възмутиха, но и от Техеран обявиха, че ще затворят френският изследователски институт в столицата в знак на протест.

Charlie Hebdo е списание, което винаги е провокирало противоречиви реакции още от самото си съществуване заради изобразяваните карикатури. Това е една от причините поради която то е ставало мишена на сериозни нападения през годините. Най-смъртоносната от тях се случи през 2015г., когато двама екстемисти от Ал Кайда откриха огън в парижките офиси на редакцията и убиха 12 карикатуристи.

Последния брой на списанието е посветен именно на тази атака, тъй като се навършват 8 години от извършването ѝ. В него са били обявени победителите от конкурс, в който читателите са били помолени да изпратят най-скандалните си карикатури на Хаменей, който е начело на иранското правителство от 1989г. На някои от тези карикатури аятолаха и други ирански духовници за изобразени сексуализирани.

Директорът на списанието Лоран Сурисо обясни, че публикуваните карикатури са в знак на подкрепа към протестиращите за правата си мъже и жени. Иран, от своя страна, обеща на Charlie Hebdo „ефективен и решителен отговор“.