Икономика

Европрокуратурата пред Euronews: В жп ремонтите има неясни парични трансфери

От Euronews България Euronews България

Двама души са задържани по време на претърсвания в рамките на разследване на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Проектите са на стойност над 241 млн. евро, финансирани са от Европейския съюз и са за модернизация на железопътни участъци у нас.

Бенефициент по тях е Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие, се казва в съобщение на европрокуратурата.

По разследването ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Първият проект е по участъка между градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив и е на стойност над 130 млн. евро.

Вторият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Той е част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро.

Работата по тези жп линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 5 млн. лв. от криминално проявени лица, обясняват от европрокуратурата.

Над 100 полицаи и агенти от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.

Престъпленията, които са предмет на настоящото разследване са на първо място деклариране на неверни сведения с цел получаване на европейско финансиране, нецелево използване на европейско финансиране, пране на пари и евентуално извършени длъжностни нарушения, каза за Euronews Bulgaria Димитър Беличев от Европейската прокуратура в София. Това касае неизпълнение на служебни задължения от страна на отговорни лица, които осъществяват контрол и мониторинг на разходването на европейските средства, уточни той.

От доказателствата по делото става ясно, че изпълнителите по проектите са извършвали парични трансфери към редица дружества, като не е ясно какво е било основанието за извършване на тези преводи и в един момент в края на веригата от тези парични трансфери, суми над 5 млн. лв. са изтеглени на каса от две лица, които са осъждани за данъчни престъпления и др., посочи още Димитър Беличев.

От Министерството на транспорта и съобщенията заявиха в своя позиция, че подкрепят разследването от страна на Европейската прокуратура на нарушения в два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура. Ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към Министерството, бе една от първите стъпки, които министър Георги Гвоздейков предприе при встъпването си в длъжност, посочват от ведомството.

„Незабавно съм разпоредил на НКЖИ да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване“, коментира министър Гвоздейков.