Общество

Кметът на Генерал Тошево излезе от ареста срещу гаранция от 10 000 лева (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Минути преди 10.00 часа кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста.

Той бе арестуван в сряда по искане на офиса на Службата на Европейския главен прокурор в София. Арестът е във връзка с разследване за измами със субсидии, свързани с проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища, съобщи на сайта си Европейската прокуратура. 

Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

От рано сутринта пред дирекцията на полицията в Добрич жители на Генерал Тошево, както и представители на БСП се събраха на мирен протест в Добрич. 

Той бе посрещнат пред Първо Районно управление на полицията в Добрич с бурни аплодисменти, с викове "Свобода!" и "Браво, Вальо!" 

Според протестиращите Димитров е най-почтеният кмет, който общината е имала.

Димитров отказа подробни коментари пред медиите, като уточни, че предстои да бъде разпитан. "Заради всички тези хора тук си заслужава да се борим", каза кметът. 

Придружен от адвоката си Милен Янков, кметът на Генерал Тошево влезе в Следствената служба, която се намира в същата сграда.

По-късно уточни, че е освободен срещу гаранция от 10 000 лева, съобщи БТА.

Адвокатът му Милен Янков поясни, че става дума за представени неверни сведения пред сертифициращ орган и получаване на средства въз основа на тези сведения.

С тези обвинения към този момент с господин Димитров не сме съгласни и няма да коментираме подробности. Тук не става въпрос за присвояване на средства, а за неверни данни. Присвояването е съвсем друго престъпление, което предполага лично облагодетелстване“, поясни адвокатът. 

Той уточни, че към този момент Димитров остава действащ кмет на Генерал Тошево. 

Приемаме ареста на кмета на Генерал Тошево като политическа поръчка преди местните избори. Това се казва в позиция на изпълнителното бюро на БСП.

"На територията на общината се преплитат много апетити. Валентин Димитров нееднократно защитаваше интересите на жителите на Генерал Тошево и стана неудобен за определени кръгове", се казва в позицията на партията на Корнелия Нинова.

От БСП очакват обективно разследване. "Сигурни сме в неговата невинност. Заставаме зад него. Издигаме го за кмет трети мандат", заявяват още социалистите.