Общество

Европрокуратурата задържа кмета на Генерал Тошево заради злоупотреба със субсидии

От Euronews България Euronews България

Първи арест у нас по искане на Европейската прокуратура (ЕППО) в София. Kметът на гр. Генерал Тошево, област Добрич, Валентин Димитров е задържан във връзка с разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища. Това съобщиха от институцията.

Извършени са претърсвания и в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Нарушенията са свързани с безвъзмездна помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (приблизително 330 000 лв.). Проектът е бил възложен на частен изпълнител, посочват от Европейската прокуратура (ЕППО) в София.

Според доказателствата, държавните служители, участващи в проекта, включително кметът Валентин Димитров, са представили невярна информация относно изпълнението на строителните работи, които не са приключили в определения срок.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.