Икономика

Нидерландска компания тества успешно соларен автомобил

От Euronews България Euronews България

Нидерландският стартъп Lightyear е разработил автомобил, захранван от слънчевата енергия.

На покрива и предния капак са инсталирани соларни панели, заемащи площ от 5 квадратни метра. Използвайки аеродинамичната елегантност на космическата ера, колата може да измине до 70 км, ако времето е добро като това тук.

Това е само първата стъпка, тази кола за 250 000 евро ни показва, че е възможно. Това е демонстрационно превозно средство, но в действителност нашата цел е да достигнем достъпен пазар, тоест масовия пазар, на който след 3 години колата ще се продава за 30 000 евро.

Лекс Хофслоот, главен изпълнителен директор на Lightyear

В северна Испания слънцето е щедро с лъчите си, но какво ще стане, ако времето е облачно. Тогава в употреба влиза батерията. Тя може да се зарежда за пробег от 11 000 км на година.

Едно от предимствата на соларната кола е, че имате батерия. Можете да използвате слънцето, когато то грее, за да заредите батерията. Така че когато има недостиг на слънчева енергия, но батерията ви е заредена, колата ще се движи добре.

Грегъри Немет, професор от Университета на Уисконсин

Преди да се поръча автомобилът може да се тества. Производството му ще започне през октомври, а първи доставки се очакват през ноември 2023 г.