Свят

Осем държавни лидери от Латинска Америка обещаха да пазят Амазония, но не се разбраха как

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерите на осем латиноамерикански държави обещаха да пазят Амазония, но не уточниха как да действат заедно срещу обезлесяването в региона.

Високопоставените представители на Бразилия, Колумбия, Суринам, Гвиана, Боливия, Перу и Еквадор се събраха в бразилския град Белем, за да набележат мерки за опазването на най-голямата екваториална гора в света. 

Организацията на договора за сътрудничество в Амазония съществува от няколко десетилетия, но сега организира едва 4-ата си среща. Повечето горски масиви попадат на територията на Бразилия, която е и домакин на разговорите. Според президента на страната, Лула да Силва, е важно държавите да се обединят на фона на "тежката ескалация на климатичната криза". 

"Амазония надига глас към света, с очакването, че на следващата среща за климата в Емирствата ще сме обединени, може би за да направим общо изявление от името на Амазония", заяви Лула да Силва.

Със своите десетки милиарди дървета Амазония е ключова зона за борбата с климатичните промени. Обезлесяването обаче намалява размерите ѝ. По данни на неправителствени организации Амазония е загубила близо 13% от първоначалната си площ.

Преди началото на разговорите повече от 50 организации призоваха правителствата да постигнат консенсус за опазването на горите. А хора от племената, които живеят в Амазония, излязоха на демонстрация с призив към лидерите да осигурят по-добра защита за мястото, което наричат свой дом.