Свят

253 соларни панела бяха раздадени на местни жители по поречието на Амазонка

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

253 соларни панела пристигнаха в бразилския град Манауш, разположен на брега на Рио Негро. Проектът цели да опази чистотата на дивата природа в региона, като местните да използват все по-малко бензин и дизел за нуждите си.

Специална доставка получиха местните, живеещи по поречието на Рио Негро, която е приток на Амазонка. Соларни панели, с които да могат метафорично „да влязат в 21 век“, когато развитият свят все повече разчита на ВЕИ. Панелите ще бъдат раздадени на най-нуждаещите се, които живеят скромно.

Дизелът и бензинът замърсяват прекалено много. Тези панели са по-добри за околната среда.

Ернандо, лидер на племето Татуйо

Общо 253 соларни панела бяха доставени като мощността им ще бъде достатъчна поне за осветлението в селата.

За повечето общности в региона туризмът е основен поминък. Слънчевата енергия, осигуряване на базовите условия, достойнството, качеството на живот, развиването на този сегмент е жизненоважно, за да продължават да работят.

Густаво Сампайо, президент на Амазонастур

В селото на коренното население Татуйо туристите са поканени да изживеят типичното ежедневие на местните. Тук се разказват истории на коренното население, представят се танци, провеждат се ритуали, маршрути през джунглата за откриване на лечебни растения и животни и занаяти.

Това е много специално място, което трябва да се посети, защото да бъдеш в джунглата, на реката, хората могат да ти разказват, но да го преживееш е много различно, да го усетиш.

Бранка, турист

Амазония е известна като „белите дробове“ на планетата. Усилията на еколозите да опазват биоразнообразието и чистотата по поречието на река Амазонка, се засилиха през последните години. Доставката на соларните панели е само малка стъпка в правилната посока, твърдят специалистите.