Европа

Скачат продажбите на соларни панели във Великобритания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В английския град Лутън времето е предимно облачно през зимата. Но това не пречи на този собственик на жилище да инсталира сорални панели през декември. На умния измервателен уред Куми Търчелвам изглежда доволен от показанието "0 вата", излизащо под данните за тока. Часът е 10 сутринта, а Куми не използва ток от мрежата.

Разходите за монтажа на соларната инсталация варират между 12 000 и 13 000 паунда - разумна инвестиция с оглед на растящите цени на енергията.

 

Имахме комбинация от скок на цените на енергията по света и увеличение на потреблението на електроенергия у дома поради редица причини, включително електрически превозни средства. Първоначално мислех инсталацията да е отзад, откъдето изгрява слънцето, но в крайна сметка избрах предната част на имота, защото слънчевата светлина стои там през по-голямата част от годината. Освен това в задния двор имам дървета, които хвърлят сянка.

Куми Търчелвам, собственик на соларна инсталация 

Според националната статистическа служба, цените на електроенергията в Обединеното кралство са се увеличили с 67% през януари 2023 в сравнение със същия месец година по-рано.

Продажбите на инсталации за слънчева енергия са се удвоили през 2022 в сравнение с 2021 г, по данни на MCS, организацията по стандартизация, отговаряща за соларните инсталации.

 

Избрах 24 панела за предната част. Два хибридни инвертора, които ще ми позволят да използвам и батерии в бъдеще. Засега няма да правя, но най-вероятно ще надстроя системата с батерии през лятото.

Куми Търчелвам, собственик на соларна инсталация 

Семейството на Търчелвам притежава голяма къща и три електрически превозни средства, така че тяхното потребление на електроенергия е по-високо от това на средностатистическото домакинство - около 12 000 kWh на година.

Около две трети от тази консумация ще се осигурява от соларните панели.

Само през януари 2023 г близо 15 000 домашни соларни електроинсталации са добавени към британската мрежа, повече от всеки друг месец от 2016 г насам.