България

Tурбулентната политическа седмица през погледа на проф. Захариев и Иван Яхнаджиев

От Euronews България Euronews България

Последните политически събития около правителствената криза в страната коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ художникът Иван Яхнаджиев и проф. Захари Захариев - председател на фондация "Славяни". 

Според проф. Захариев недомислията в българския обществено-политически живот започват да ни заливат отвсякъде.

Той определи като „смешно“ твърдението на Бориславова, че се плаща на общественици по 4000 лв. да разпространяват руска пропаганда.

„Всеки вече в България може да твърди, каквото си поиска, без да е нужно ни най-малко да докаже онова, което е казал. Мисля, че тук маниерът на Кирил Петков се вписва пълноценно в неговото алтер его – шефът на кабинета му. Дори за много хора вече странно къде свършва границата между позицията на министър-председател и тази на началника на неговия кабинет“, коментира той.

Проф. Захариев посочи, че по много въпроси, по които обществото очаква отговори, ги получава от Лена Бориславова, а не от Кирил Петков.

Иван Яхнаджиев изрази недоумение, че все още има голям процент българи, подкрепящи действията на Путин.

Тази сутрин гледам за бомбардировката на театъра в Мариупол и хората, които са убити там. Аз не го го одобрявам това нещо и не съм съгласен с тази агресия на Русия.

Иван Яхнаджиев, художник

Според проф. Захариев не бива войната в Украйна да ни довежда до безумно противопоставяне на русофили и русофоби.

„Това е една антинационална теза, защото преди всичко ние трябва да бъдем българофили и всичко да минава през призмата на нашите виждания, как България може да бъде устойчива, стабилна и просперираща“, отбеляза професорът.

По думите на Иван Яхнаджиев това няма как да бъде постигнато, ако не се съобразяваме с Европа.

Във връзка с кризата в отношенията ни с Русия, проф. Захариев подчерта, че решението за отзоваването на руските дипломати е еднолично решение на министър-председателя, а не на цялото правителство.

Проф. Захариев заяви още, че е по-добре Бойко Борисов да дойде на власт, отколкото безпътицата, която се оформила.

Целия разговор вижте във видеото.