Политика

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се разбраха за кабинет

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са постигнали съгласие за съставяне на правителство. Това стана ясно от тяхна съвместна пресконференция след преговорите.

Потвърдихме готовност да окажем подкрепа на ПП. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов след срещата за коалиционни преговори с ПП.

Важно е страната да се стабилизира, да се излъчи управление и това да стане с първия мандат, каза Христо Иванов на излизане от преговорите с ПП. Трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти избори в рамките на няколко месеца, добави той.

Това, което свършихме в последните месеци даде добра основа за посоката, по която трябва да се продължи. Обсъдихме програмата, да, споделям оценката следващият кабинет да стъпи върху много ясна програма, която да дава база и приоритети, през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия, подчерта още Иванов.

Шенген и Еврозоната трябва да бъдат акцент. Както и модернизацията на българските въоръжени сили, както и общата модернизация на сектор Сигурност. Още теми са важни - образование, култура, демография, каза Иванов и добави, че диалогичността трябва да се подобри.

Оценяваме колко ще е трудно, но трябва енергично да се действа и заявките, които чухме са убедителни, излизам с оптимизъм от тази среща. Тласкането към нови избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите, каза Христо Иванов.

По македонския въпрос ние си свършихме работата. Колегите от РС Македония смятат, че това е пробългарско предложение, заяви Асен Василев. Нека сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблем на съседите, а не на нас, подчерта той.

По-рано днес мандатоносителите постигнаха съгласие и с БСП. Утре предстоят разговори между представители на "Продължаваме промяната" и депутати, отцепили се от групата на "Има такъв народ".