Добро Утро, Европа

Сър Греъм Уотсън: Петков изпраща много силен сигнал към Русия

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Мисля, че е много ясно – трябва да изпратим сигнал до Русия, че действията, в които е замесена, са неприемливи. А също и за това, което тя прави в Украйна, за нашите реакции относно инвазията. Както и за начина, по който Русия се опитва да подкопае нашето общество – като използва шпионски техники и способи. Смятам, че г-н Петков изпраща много силен сигнал, който поставя България в една линия с останалата част от Западна Европа. Това каза в специално интервю за Euronews Bulgaria сър Греъм Уотсън, съпредседател на европейската партия АЛДЕ между 2011 и 2015 година.

 

 

България има повече опит с Русия от времената на Съветския съюз, отколкото на повечето страни би им се искало. Знаете много добре на какво е способна КГБ. Сигурен съм, че шпионската дейност се е развивала от доста време, но е станала по-интензивна по времето на войната в Украйна и във времето на голямото напрежение между Изтока и Запада. Това, което трябва да направим, е да изпратим много ясен сигнал на Москва, че това, което върши в Украйна, е погрешно. Че подкопаването на демокрацията в други страни, не само в България, но и в други балкански страни, е погрешно. И ние няма да се примирим с това.

сър Греъм Уотсън, съпредседател на АЛДЕ (2011-2015)

По отношение на евентуално затваряне на руското посолствао в София, сър Уотсън отговори така:


„Е, Русия заплаши да го направи – тя може да изпълни тази заплаха, но може и да не я изпълни. Но в момента, в който позволим да бъдем сплашени от Москва, за да променим политиката си, това е моментът, в който се проваляме. И мисля, че ако наистина затворят посолството, това ще бъде краткосрочна мярка. Защото Русия се нуждае от отношения с България, както България и други западни страни се нуждаят от отношения с Москва. Това, което не приемаме, е постоянното подкопаване на демократичните общества, които България и други страни са избрали. Те са в много ярък контраст с недемократичното общество, което все още съществува в Русия и от което много хора се опитват да избягат.“

Той сподели още, че силно се надява и други европейски държави да последват примера на България по отношение на руската шпионска мрежа.

 

Сигурен съм, че това, което България прави, е резултат от по-обща дискусия между западните страни за вида тактики, които Русия използва, и начините, по които трябва да им отговорим. България не е сама – тя е солидарна със Западна Европа, която се противопоставя на Русия по този начин. И аз се надявам, че правителството на България, независимо от това кога ще бъде сформирана новата изпълнителна власт, ще продължи тази политика на недопускане България да бъде подлагана на натиск от автократичния режим в Москва.

сър Греъм Уотсън, съпредседател на АЛДЕ (2011-2015)

Мисля, че сме изграждали други алтернативи, алтернативни тръбопроводи, алтернативни енергийни доставки. Ако има нещо хубаво от многото ужасни неща, които произтичат от ситуацията в Украйна, то е, че осъзнахме колко спешно е да се откажем от изкопаемите горива – от газа, петрола и въглищата и да преминем към ВЕИ, споделя бившият съпредседател на АЛДЕ. „Които така или иначе са необходими за да предотвратим превръщането на планетата ни в необитаема. Знаете, че в рамките на дискусиите, които водим в Рамковата конвенция на ООН за измененията на климата, отчаяно се нуждаем от повече и по-бързи действия за преминаване от изкопаеми горива към ВЕИ. Това е вид напомняне за нас, принуждава ни да действаме спешно“, добави той.


Сър Уотсън коментира и „френското предложение“ за решаване на спора между РСМ и България.

 

Не съм запознат в подробности с „френското предложение“, но знам, че по време на френското председателство на ЕС, което беше до края на юни, се работеше много за решаване на проблемите между Северна Македония и България. Надявам се, че тези въпроси могат да бъдат решени, защото мисля, че е в интерес на Европейския съюз РСМ да бъде негов член. Мисля, че това е в интерес и на България. Но има правни въпроси, които трябва да бъдат решени, преди това членство да се осъществи. Надявам се, че Чешката република, която сега пое председателството на ЕС от Франция, ще продължи работата в това отношение и ще се опита да сближи двете страни.

сър Греъм Уотсън, съпредседател на АЛДЕ (2011-2015)

По отношение на кандидатурата на „Продължаваме промяната“ за членство в европейската либерална група „Обнови Европа“ и вътрешнополитическата ѝ конфронтация с ДПС, която вече е член на групата, бившият съпредседател на АЛДЕ посочи, че има партии и партии – от една и съща страна, които работят заедно на европейско ниво, дори да не го правят на национално. Но бих искал да видя някаква демонстрация от моята собствена партия, че тя наистина е либерална партия и се ангажира с либерални реформи, надява се той.