Euronews Primetime

Гергана Паси: Видяхме, че България получи пълна подкрепа от своите партньори

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ние видяхме в последните часове, че за това решение България получи пълна подкрепа от своите партньори – и НАТО, и върховният представител по външна политика, като решение, което е напълно в съответствие с международното законодателство, Виенската конвенция и с националните интереси на България. Така в специално интервю за Euronews Bulgaria бившият министър по европейските въпроси и президент на „ПанЕвропа България“ Гергана Паси коментира решението за изгонване на 70 руски дипломатически служители и последващото отхвърляне на руския ултиматум.

 

Има държави, с които сме стратегически партньори, а те нямат посолства в България. Има и такива, които са ни обявили за врагове, а имат щат, който се равнява може би на щата, който управлява един търговски мол в България.

Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“ и бивш министър по европейските въпроси

„Тези 70 служители на посолството, независимо дали са с дипломатически или технически статут, практически са военни единици под дипломатическо прикритие. И очевидно това решение съответства на националния интерес и на сигурността на страната ни. Разбира се, всеки един от нас, който е бил в процес на взимане на решение, може да има свои собствени резерви за това как то беше прокарано и аргументирано, но лично аз нямам никакво съмнение, че е правилното решение и не би имало по-голяма грешка от тази да се направи крачка назад, а и министър-председателят даде много ясен сигнал, че няма такива намерения“ сподели бившият министър.

„Очевидно има някаква диспропорция и в голяма степен част от проблема беше първо начина, по който това решение се комуникира вътре в коалицията и навън към обществото. И на второ място, че в него се смесиха две подтеми. Едната за онези служители на руското посолство, които практически с действията си са работили в разрез с националната сигурност на страната, в която са акредитирани – те са шпионирали, те са вършили подривни дейности и прочие. И втората подтема, която е свързана с това, че очевидно в диссинхрон с Виенската конвенция имаме двустранни отношения, в които дипломатическото представителство, съответно българското в Москва и руското в София, е напълно непропорционално“, каза още Паси.

„Няма знак за равенство между двете (затваряне на посолство и обявяване на война – бел. ред.) и пак казвам: това решение трябва да се разглежда в общия контекст, който е за съжаление много по-враждебен, отколкото сме свикнали да го виждаме. И контекст, в който Русия е обявила нашата страна за враг, всъщност много преди организациите, в които ние членуваме (като НАТО, например) да обявят самата Руска федерация като такъв“, уточни бившият министър.
„Видях знак на солидарност от нашите партньори. Което е важен политически знак. Убедена съм обаче, че за да се стигне до такова едно крайно решение в дипломатическите отношения, е събирана в продължение на много месеци информация, която да подплати един такъв краен акт от страна на България“, заключи тя.


Цялото интервю вижте във видеото.