Политика

След обидните думи към жени: Вежди Рашидов подаде оставка от Комисията по култура и Изпълнителната комисия на ГЕРБ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

„Има и сега закони. К'во си чешаме езици? Всички к*..ви се събудиха да се сетят, че след 15 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна". Тези думи бяха изречени от бившия председател на Народното събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, който неподозирайки, че микрофонът му е включен, обобщава в разговор със зам-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев, дебата в парламента по промените в Закона за защита от домашното насилие.

Заради законовите поправки, които бяха провокирани от обезобразяването на 18-годишно момиче от Стара Загора с макетно ножче, депутатите прекъснаха лятната си ваканция и днес заседават извънредно.

Думите си Вежди Рашидов произнася по време на дадената почивка. На президиума Никола Минчев се опитва да прекъсне колегата си с "шът", а Росица Кирова подканя Рашидов да слязат от трибуната с репликата, че микрофонът е включен. Последното, което се чува от записите е възклицанието "Ох".

След тях от Български фонд за жените поискаха той незабавно да си подаде оставката. "Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още! С тези думи показвате какво е недопустимо да се изрича от най-високата трибуна! Да не говорим, че ги изричате по време на обсъждането на промени, предложени и от Вашата парламентарна група“, посочват в позиция от организацията.

"Ние никога не сме очаквали нещо различно от Вас – отношението към дълбоките обществени проблеми винаги е било такова. Затова няма закони и работещи институции. Затова от началото на годината са били убити 12 жени – но Вие ги наричате по друг начин, нали? И те ли влизат в изречената по-нагоре квалификация или са само изнасилените? Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея", посочват още от Български фонд за жените.

Позиция от ГЕРБ

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ дойде и съобщение от името на Вежди Рашидов, което гласи: "Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие".

В пост във "Фейсбук" лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова нарече думите на колегата си "неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент" и обяви, че със съпартийците си се разграничават от казаното.

Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на Комисията по култураи медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия наГЕРБ. Това се случи на на извънредно заседание на групата тази вечер. 

"Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването наВежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народенпредставител особено в момент като настоящия", посочват съпартийците му.