Политика

Депутатите решиха: Интимна връзка е тази между лица от мъжки и женски пол, които са заедно поне от 60 дни

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Интимната връзка влезе в закона за домашното насилие. Законопроектът беше гледан в един ден на две четения. Предложенията се приемат с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Дефиницията, приета от депутатите е: "Интимна връзка е съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни". 

По-рано днес  със 142 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промените в Закона за защита от домашното насилие. Текстовете предвиждат към думите „във фактическо съпружеско съжителство“ да бъде добавен израза „интимна връзка“, като така да се обхване по-голям диапазон от хора.

Депутатите приеха и предложението на „Продължаваме промяната-Демократична България“ промените да бъдат гледани и на второ четене още днес. Междувременно пред парламента се провежда протест под надслов "Нито една повече".

Включването на термина „интимна връзка“ в Закона бе причината за най-сериозни сблъсъци и словесни нападки в пленарната зала. Оспорена беше не нуждата от защита на жертви на насилие, а дефиницията за интимна връзка. Съгласно предложението на ПП-ДБ за такава следва да се счита онази, която продължава повече от 60 дни.

Вносителите предложиха редакция на първоначалното си предложение за интимната връзка като „доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения“, предаде БНР. Промяната, предложена от депутата от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова гласи:

„Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични интимни сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни. Колеги, виждате, че тази дефиниция включва в себе си пет задължителни комулативни елементи и по никакъв начин не позволява нейно разширително тълкуване".

Адв. Петър Петров от „Възраждане“ предупреди, че и сега доказването дори на фактическо съжителство без брак е трудно доказуемо. И затова на свой ред предложиха промяна в дефиницията:

„По-добре да се работи в насока да се даде определение, което да определи взаимоотношенията между партньорите като трайни взаимоотношения между пълнолетни партньори от различен пол, които предхождат или обуславят последващо фактическо съпружеско съжителство“.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се обърна към Кирил Петков, чието име заедно с това на Бойко Борисов и Делян Пеевски стои начело под разглеждания законопроект:

„Изключително грозно е как управляващата сглобка използва една трагедия на едно момиче в Стара Загора, за да се опита да си измие отвратителния съюз. И тук искам Кирил Петков да ми обясни как се чувства – неговият подпис до подписа на Бойко Борисов и на г-н Пеевски“.

В отговор Кирил Петков заяви:

„Дебора беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, тя можеше да потърси закрила. Днешният дебат обаче показва колко незряло, колко лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че е бил направен опит за политическо яхане на протестите, за да се приеме Истанбулската конвенция:

„Това, уважаеми български граждани, е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове“.


Как протекоха дискусиите в парламента вижте във видеото.