Общество

34-годишен българин е задържан при операция на Интерпол срещу насилието над деца

От Euronews България Euronews България
Interpol Narsil Operacia Deca Interpol Снимка: Интерпол

Интерпол е приключила двугодишна глобална операция за изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама, съобщиха от МВР. В България е задържан 34-годишен мъж, като е закрит управляваният от него онлайн форум. Чрез него е бил улесняван достъпът до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Операцията Narsil е била насочена и срещу финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании. Разследването е продължило от декември 2021 г. до юли 2023 г.

Базата данни IWOL е създадена през 2010 г. и обхваща уебсайтове за наблюдение, съдържащи екстремни материали с насилие над деца. Централата на Генералния секретариат работи с правоприлагащите органи във всички региони с оглед закриването на тези уебсайтове от националните доставчици на интернет услуги, посочват от МВР.

„Операция Narsil изпраща силно послание към престъпниците, печелещи пари от подобни уебсайтове, че Интерпол и полицейските сили в 195 страни-членки знаят къде са, какво правят и как да ги намерят“, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

По думите му „всеки път, когато човек кликне върху тези изображения, той на практика влиза на местопрестъплението. В резултат на идентифицирането и премахването на тези уебсайтове намаляват онлайн материалите със злоупотреба с деца и най-важно - намалява повторната виктимизация на малтретираните“.