Свят

Русия обвини Украйна, че е ударила два моста, водещи към Крим (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските сили обвиниха Русия за нови удари с цивилни жертви и ранени в Харков и Херсон. Според местните власти хората са загинали при руски ракетни удари. И двете области са в района на фронтовата линия в Източна Украйна.

Междувременно Володимир Зеленски заяви, че системите за противовъздушна отбрана от Германия и САЩ постигат „значителни резултати“. По думите му руските сили са изстреляли близо 70 ракети и 180 дрона срещу Украйна в рамките на седмица.

Успяхме да свалим значителен брой от тях. Ще направим всичко възможно небесният щит на Украйна да стане по-силен. В нашето небе можем да покажем, че терорът губи.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

А според Русия, Украйна е ударила важни мостове, които свързват Крим с Херсонска област. Назначените от Москва власти в областта твърдят за атаки срещу съоръжение, разположено между град ГенИческ и северната част на окупирания полуостров. При ударите са пострадали газопровод и училище.

Руският губернатор на Херсон съобщи и за атаки срещу Чонгарския мост, който Украйна удари през юни. Киев потвърди за удари срещу мостовете и ги нарече "важни комуникационни пътища" за Русия.

От Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон, допуснаха, че взривовете може да се отразят на доставките за армията на Москва.

А в Саудитска Арабия приключиха преговорите за мир в Украйна. В тях участваха близо 40 държави, сред които Индия, Китай и САЩ. Русия обаче не беше поканена. От Киев обявиха, че дискусиите са били продуктивни, докато от Москва коментираха, че те са провал.   

Тази есен Зеленски се надява на среща на върха със световните лидери, които да обсъдят предложената от него формула за мир.