Европа

Взривове в Русия и Украйна: Кремъл твърди, че силите на Киев са ударили Москва и Крим (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските власти съобщиха за нови руски атаки - две са жертвите на удар срещу Запорожие през изминалото денонощие. За загинал и ранени се съобщава и в град Суми.

Около 20:00 ч. снощи руски терористи удариха с ракета учебно заведение в Суми. За съжаление има жертви.

Марина Полосина, говорител на полицията в Сумска област

На фона на тези удари - Русия обвини Украйна в атаки с дронове срещу Москва и Крим. Кметът на руската столица съобщи за повредени фасади на небостъргачи в международния бизнес център на града. Движението на самолети около Москва временно е било спряно.

А от руското военно министерство твърдят, че Украйна атакувала и Крим с други над 20 дрона. Повечето били свалени. 

Часове преди взривовете в Москва приключи срещата на руския президент с африканските лидери в Санкт Петербург. В края на дискусиите Владимир Путин заяви, че не отхвърля идеята за мир в Украйна. Но спомена единствено предложенията на партньорите си, без формулата за мир на президента Володимир Зеленски.

Като цяло, африканската мирна инициатива може да бъде в основата на някои процеси, насочени към търсене на мир, както и други - например китайската инициатива. Африканските лидери не казват, че инициативата им се конкурира с останалите.

Владимир Путин, президент на Русия

В неделя Путин посети парад за Деня на военноморските сили в Санкт Петербург. По думите му Русия ще добави нови 30 кораба към флота си тази година.