Европа

Русия е изпратила свои войници от Южна Осетия на фронта в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Местни жители, живеещи по протежение на непризнатата граница между Грузия и Южна Осетия, твърдят, че има драстично намаляване на руските войски в региона. Русия подкрепи самопровъзгласилата се република, когато тя се отцепи по време на войната на Москва срещу Грузия през 2008 г.

В Дисеви има военна база, но хората от близките села казват, че вече не е така.

Базата се намира на мястото, където беше старото ни училище. Сега много рядко ще видите руснаци. Минават по трима-четирима.

Вепхо Окропиридзе – жител на грузинското село Дисеви

Анализатори свързват намаляването на военната активност в окупирания от Русия регион Цхинвали с инвазията на Москва в Украйна.

Смятат, че Кремъл е изпратил войници, които са били тук, както и местни осетински части да се бият на фронта в Украйна.

Това, което наблюдаваме по време на войната в Украйна, е, че руските сили имат много голям недостиг на подготвен военен персонал. Те са изпратили на фронта обучен персонал от други места. Същото се случи и в Цхинвали. Виждаме, че в базите е останал минимален персонал. Тези изтеглени окупационни сили най-вероятно са в Украйна.

Лаша Беридзе – полковник от резерва на грузинската армия

Подобна е ситуацията и в други части на окупирания регион. Руските военни бази от другата страна на разделителната линия се виждат от райони, които са контролирани от Грузия.

Дейностите в базата в Цхинвали също са намалени.