Euronews Уикенд

Зеленски обвини руснаците в умишлен терор срещу цивилни обекти

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Като умишлен терор определи поредния руски ракетен удар по жилищен район в Украйна президентът Володимир Зеленски. Този път руски ракети поразиха населено място в Одеска област. Щетите по сградите са огромни, а жертвите са двуцифрено число. 

 

В Одеска област е в ход разчистване на отломките след руската ракетна атака срещу Сергеевка. Три ракети удариха обикновена жилищна сграда, в която е нямало скрити оръжия или боеприпаси, както винаги казват за подобни удари руските пропангадатори. Това бе жилищен блок с около 160 обитатели. Там живееха обикновени хора. Подчертавам, това е умишлен пряк руски терор, а не някаква грешка или случаен ракетен удар. 4 души от едно семейство са загинали, включително 12-годишно момче, което са казва Дмитро. Към този момент списъкът на мъртвите включва 21 души, ранените са около 40. 

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Киев твърди, че ракетните удари са отмъщение на врага заради изтеглянето му от стратегическия Змийски остров в Черно море. Руската страна отрече да е вземала на прицел цивилни обекти.


В Лисичанск в Луганска област боевете се ожесточават, след като руските сили отбелязаха известен напредък. Сраженията се прехвърлиха в района на петролна рафинерия, върху която руснаците са установили частичен контрол. Тук няма течаща вода и електричество от седмици, а украинските военни опитват да убедят местните жители да напуснат. 


Зеленски благодари на САЩ и президента Байдън за новия пакет с военна помощ, който включва и противовъздушната система NASAMS. Пентагонът съобщи, че ще достави на Украйна оръжия и оборудване за 820 милиона долара - ракетни системи земя-въздух, противоартилерийски радар в отговор на руските удари от далечно разстояние.