Общество

Проф. Такоров, ВМА: У нас няма донори заради лоша организация

От Марина Матева Марина Матева Водещ

От известяването на донорската ситуация и обаждането от Агенцията по медицински надзор до трансплантацията преминаха малко повече от 14 часа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Ивелин Такоров, началник на първа коремна хирургия във ВМА по повод последната донорска ситуация от София, при която нови органи получиха четирима души.

Реципиентите стоят на повикване и тези, които са най-спешни винаги имат готовност да тръгнат към донорските бази.

Пациентът с трансплантиран черен дроб е в подобряващо се състояние, вече раздвижен, захранен. Сега предстои балансиране на неговата имуносупресивна терапия и след около 15 дни ще бъде изписан.

 

За да се реализира трансплантация трябва да има донори. Това е основният момент, който спъва развитието на трансплантологията в България. Няма донори заради лоша организация. Не са създадени предпоставки всички донори да бъдат откривани и кондиционирани.

Насоката не трябва да бъде толкова в обучението на трансплантационни тимове, защото има достатъчно за нуждите на страната. Трябва да стане национален приоритет откриването на донори. Може би със затягане на мерките от страна на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Всички потенциални донори трябва да се докладват и да се влиза в обяснителен режим защо не са реализирани. Сега на практика може в тази секунда да има десетки потенциални донори и никой да не си направи труда да ги открие и това остава незабелязано.

 

Много рядко сме се сблъсквали със ситуации да има обявен потенциален донор от страна на агенцията и близките да откажат. Обществото ни е отново е една крачка пред институциите.

В Агенцията за медицински надзор има декларирани не повече от 3000 отказа за даряване на органи от 2005 г. насам.

За момента най-много хора чакат бъбречна трансплантация – над 700 души. Листите за чернодробна и сърдечна трансплантация са по-къси – около 50 и 30 човека. Но когато нямаме информация в ясна перспектива дали ще има донор, не можем да листваме много спешни пациенти, защото те просто загиват когато няма донори.

Вижте цялото интервю във видеото.