Общество

Близките на починала във Варна чужденка дариха органите ѝ за трансплантация в България

От Euronews България Euronews България
Operacia BGNES Снимка: БГНЕС

Нова донорска ситуация бе реализирана от лекарските екипи в Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна съвместно с Министерството на отбраната. Донор е 50-годишна германка, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив, а роднините й се съгласяват да дарят органите й. На жената са експлантирани двата бъбрека и черен дроб.

„Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи", разказа проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство във варненската болница.

"Ръководството и медицинските екипи в Университетската болница във Варна изказват своите съболезнования към близките, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък момент", подчертаха от УМБАЛ "Св. Марина".

От военното министерство пък съобщиха, че Самолет C-27J "Спартан" с екипаж от 16-а авиационна база „Враждебна“ от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за транспортирането на органите.

На борда на Спартана са били два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ "Александровска", които бяха превозени по маршрута София - Варна – София.

Командир на самолета, с който се е извършила успешната донорска ситуация, е капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от транспортна авиобаза.