Европа

Тонове германски отпадъци се изхвърлят незаконно в Полша

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Poland Germany Waste 23207488825694 Снимка: AP

Огромният пожар, който избухна миналия месец на сметището в Жельона Гура, е в центъра на продължаващ спор относно политиката на Полша за управление на отпадъците. Неадекватно съхранение и обработка, както и незаконни количества с отпадъци, се превърнаха буквално в наболял проблем в страната. Мнозина обвиняват управляващите в небрежност.

"20 млн. евро бяха дадени за изхвърляне на отпадъци и справяне с последиците за околната среда, а сега, с рекултивацията, възстановяването и защитата на почвата... сумата може да е 10 пъти по-висока. Това е екологична катастрофа. Имаме оплаквания от работата на всички служби за това, че не разкриват действителното въздействие върху околната среда. Едва след седмица получихме предупреждение да внимаваме с местните градински растения", посочва Дариуш Легутовски, член на Общински съвет на Жельона Гура.

След пожара полското министерство на климата подава жалба до Европейската комисия във връзка с 35 000 тона нелегален превоз на отпадъци от Германия. Това е първата стъпка преди да се обърне към Съда на Европейския съюз.

"Властите на Федерална република Германия не се чувстват задължени да събират тези отпадъци. Искахме да решим този въпрос извънсъдебно, но за съжаление това не се получи, следователно според закона всяка държава - членка на ЕС, има право да подаде жалба до ЕК срещу друга държава - така и направихме. Сега Комисията разполага с три месеца, за да анализира и отговори на този въпрос", заявява Александър Брзозка, говорител на Министерството на климата.

Кристофър Столценберг от германското министерство на околната среда коментира, че връщането на незаконните превозвачи е отговорност на федералните провинции. Той обаче допълни, че фактът, че се извършват незаконни превози на отпадъци от Германия, ги безпокои много и министерството остава ангажирано с подобряването на превенцията на незаконните превози на отпадъци в ЕС.

"Заради пожарите на сметищата правителството обмисля да окаже по-голяма подкрепа на местните общности при изхвърлянето на отпадъци - чиновниците със сигурност ще усетят засилен натиск да действат сега, преди изборите", казва Магдалена Ходовник, Euronews.