Свят

Пътуване във виртуална реалност помага за пластмасовите отпадъци

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Виртуалната реалност е най-известна с ярки видеоигри или общуване в метавселената, но сега тя се използва в Кения за обучение на ученици в райони с ниски доходи. В една от класните стаи в Найроби децата се впускат във виртуална екскурзия, за да научат повече за замърсяването с пластмаса.

Виртуалната реалност помогна на мен и на други ученици да се грижим за околната среда, като разделяме пластмасата и органичните отпадъци. Вече можем да изхвърляме отпадъците, както са ни учили.

Анет Джептоу, ученичка в училището в Матаре

С помощта на очилата за виртуална реалност децата сами се убеждават в последствията от попадането на тонове пластмаса в океаните.  

 

Преди използвах пластмасови бутилки и ги изхвърлях по всякакъв начин, но сега не си купувам газирана напитка или вода в пластмасова бутилка. Купувам си сода в стъклена бутилка.

Руни Одхиамбо, ученичка в Матаре, Кения

Базираният в Кения Стартъп за виртуална реалност работи основно с училища в бедни райони, като предлага на учениците виртуални пътувания, които иначе биха били невъзможни заради финансовите ограничения. Фокусът на социалната програма е върху проблеми като замърсяването с пластмаса и изменението на климата.

Когато се замислите за толкова сложен проблем като замърсяването с пластмаса или дори изменението на климата, въпросът обикновено е: как да накараме децата да се грижат достатъчно за проблема, за да действат по различен начин? Това е голямо предизвикателство. Така че виртуалната реалност им помага, да осмислят проблема. Едно е да кажеш - не изхвърляй отпадъци, но друго е да разбереш, че ако изхвърлиш пластмасова бутилка, тя ще попадне в Индийския океан и ще повлияе на морските обитатели. А след това ще се отрази на мен, защото искам да ям риба от там.

Ниери Нгонда, съосновател и главен изпълнителен директор

Организаторите казват, че за децата е трудно да разберат теми като замърсяването с пластмаса и изменението на климата, когато им се преподава само на теория. Но с помощта на технологията за виртуална реалност учениците могат сами да видят въздействието върху околната среда.