Добро Утро, Европа

Таско Ерменков, БСП: Скандалът с Русия може да застраши петролните доставки

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Тази ситуация може да застраши петролните доставки за България от Русия. Когато има риск за прекратяване на дипломатическите отношения с държавата, от която имаш доставки, тези доставки също могат да бъдат прекратени. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от „БСП за България“ Таско Ерменков относно изгонването на 70 служители на руското посолство в София.


Социалистът посочи, че премиерът и външният министър са тези, които трябва да решат дали утре трябва да си заминат руснаците, съгласно нотата, която им е изпратена, или може да се даде отсрочка до разрешаването в парламента. Това, което искам да кажа обаче, е че подобен акт е безпрецедентен и недопустим по начина, по който беше взет, категоричен е Ерменков.


Ние не можем да диктуваме на „Продължаваме промяната“ кого могат да номинират за кандидат-премиер на България. Но можем да кажем с кого не искаме да продължаваме разговорите. Казахме много ясно и категорично, че с премиер, който еднолично взема решения, за които коалиционните партньори научават от вестниците, чиято основна политика е да създава фойерверки, които в крайна сметка нарушават и международния авторитет на България, няма как да продължим заедно да работим, каза социалистът относно възможностите БСП и ПП да се договорят за ново правителство с премиер Асен Василев.

 

Тук не можем да говорим за червени точки, плюс или минус – просто се надявам „Продължаваме промяната“ да са чули и второто нещо, което казахме. Защото ние, освен премиера, който трябва да бъде сменен, казахме и нещо друго: начинът, по който се вземат решенията в коалицията, също трябва да бъде променен. Ако тези две неща бъдат изпълнени, ако хората, които седнат с нас на разговорите за това как ще управляваме България оттук нататък, се съобразят, че коалиционното управление изисква взаимна информираност, която води до взаимно приемливи решения за да има взаимна отговорност, можем да имаме и успех в следващите месеци.

Таско Ерменков, БСП

Цялото интервю вижте във видеото.