Свят

Най-малко 20 жертви и 30 изчезнали след проливните дъждове в Китай

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Най-малко 20 души загинаха в района на китайската столица Пекин и съседната провинция Хъбей след необичайно поройните валежи. Повече от 30 други се водят безследно изчезнали.

Тежките наводнения са резултат от тайфуна Доксури, който връхлетя Източен Китай в петък. Метеорологичната служба на китайската столица обяви най-високата степен на предупреждение за опасност от валежи в събота вечерта, съветвайки населението да не излиза навън. Оттогава дъждът вали почти без прекъсване. Само за 40 часа в Пекин паднаха средните валежи за целия месец юли.

Стотици улици са се превърнали в буйни реки с огромни количества кал, и отнесени от водите паркирани автомобили.

 

Паркираните на улицата автомобили бяха потопени и буквално бяха отнесени. Няколко коли зад жилищната ми сграда, изчезнаха само за минута.

Лю Шуанбао, жител на Ментоугу, Пекин

Повече от 100 000 души са били преместени в по-безопасни райони. Един мост се срути под порива на придошлите води. Особено силно засегнати са по-отдалечените селски райони в околностите на Пекин.

 

Нито официалните лица, нито обикновените хора очакваха дъждът да бъде толкова силен. В градските райони положението не е толкова лошо, но в планинските има много свлачища и наводнени села. Разплаках се като видях кадрите.

Ху Чангпо, жител на Ментоугу, Пекин

Наводненията накараха властите да затворят железопътни гари и да евакуират хората в уязвимите райони в училищни физкултурни салони. Хиляди работници разчистват улиците от отломки и кал.

Такова количество валежи рядко се наблюдава в Пекин, който по принцип се радва на умерено и сухо лято, но този сезон преживя рекордно дълги дни с високи температури.

Президентът Си Дзинпин призова да се положат всички усилия за спасяването на изчезналите или попадналите в капан от дъждовете.