Свят

Нови пламъци в Гърция, бури в Русия и тайфун в Китай

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Повече от седмица Гърция е обхваната от пламъци - и докато пожарникарите потушават едни, избухват други. През уикенда властите в страната съобщиха за нови пожари в южните части на страната, но не всички са предизвикани от горещините. В Пиргос е задържан мъж, заподозрян за палеж на треви в района на града. До момента в Гърция са изгорели близо 400 хил. дка площ.

Борбата с пожарите продължава и в Канада - от началото на лятото огънят е изпепелил близо 30 млн. акра земя - приблизително колкото площта на Южна Корея. Евакуирани са още жители на населени места. Трети пожарникар е загубил живота си, докато е гасил огъня.

Най-малко 10 души, сред които и деца, са загинали в Централна Русия заради ураганните ветрове и проливните валежи в района. Над 500 населени места временно са били с прекъснато електричество.

Междувременно тайфунът Доксури връхлетя Китай и предизвика редица свлачища и наводнения в провинция Фудзиен. Евакуирани са стотици хиляди хора, а близо 1 млн. домакинства са останали без ток. 

A според учени, морският лед в Антарктида е намалял до безпрецедентно ниски нива за това време от годината.