Свят

Сигурността в Европа и в Тихоокеанския регион са неделими, обяви председателят на ЕК

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Сигурността на Европа е свързана със сигурността на Тихоокенаския регион. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на визитата си във Филипините. Посещението на фон дер Лайен в Манила е първата визита на лидер на Комисията в страната.

 

Сигурността в Европа и сигурността в Индо-Тихоокеанския регион са неделими. Предизвикателствата пред реда, основан на правила, в нашия взаимосвързан свят засягат всички нас. Нашите общества плащат чрез по-високи сметки за енергия, чрез по-високи разходи за храна. Ето защо сме загрижени за нарастващото напрежение в Индо-Тихоокеанския регион.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос коментира, че борбата на страната му с измененията в климата е тясно свързана със зелените закони в ЕС.

 

Филипините и ЕС са близки партньори благодарение на общите ни ценности за демокрация и устойчив просперитет. Върховенството на закона, мирът и стабилността, както и правата на човека. Нека това бъде ново начало за укрепване и задълбочаване на всички наши връзки с ЕС и Филипините.

Фердинанд Маркос, президент на Филипините

Урсула фон дер Лайен и Фердинанд Маркос обсъдиха също възобновяването на спрените преди две години преговори за сключване на двустранно споразумение за свободна търговия.