Цвят

Срещу горещините: Фирми в Япония показаха дрехи с вградени вентилатори

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Дрехите с вградени вентилатори са част от лятната мода в Япония тази година. На изложение, посветено на борбата с екстремните горещини в страната, бяха показани рокли, елеци и панталони, които охлаждат тялото в дните, в които хората имат най-голяма нужда от това.

В Япония летата стават все по-горещи, така че целевата ни аудитория са хора, които работят на открито или във фабрики – основно онези, които работят в среда без много циркулация на въздуха.

Томоки Танака, Japan Management Association

Горещото време това лято не подмина и Токио. Само този месец в града са регистрирани най-малко 8 дни с температури над 35 градуса по Целзий, което е рекорд за юли. Властите издадоха предупреждения за опасност от топлинен удар в много части на Япония.

Разхлаждащите спрейове и напитки също помагат в най-топлите дни от годината.

Това тук всъщност е лед за пиене. Има текстура, която е близка до консистенцията на течностите и може просто да се пие.

Масако Тояма, Akagi Foods

Решения в горещините има и за родителите.

„При допир се стига до обилно потене, но с това кенгуру за носене бебето се чувства по-добре, спира да се поти и телесната му температура спада. На мен също ми е по-хладно“, казва Кумико Киучи.

Според учените през юли по света са регистрирани най-високите температ ури, откакто се води статистика. Това вероятно е и най-горещият месец, който човешката цивилизация някога е преживявала.