Общество

Задържаха спасител в Поморие, след като преби френски турист заради спор за чадър на плажа

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Скандал на плажа заради сянка в свободната зона на плаж Север в Поморие прерасна в бой, до арест и спешна вътрешна проверка в РПУ Поморие. Сигналът за сбиването на плажа е подаден в понеделник, но едва днес старши спасителят пребил французин бе задържан от полицията. Подробности за инцидента предизвикал гнева на обществеността в социалните мрежи вижте в следващия репортаж:

Французинът Джуди, съпругата му - българка и приятели идват на плаж. Настаняват ето на това място под чадър, който се оказва на старши спасителя Христо Кюлбасанов. В деня на инцидента той не е на работа, а е на плаж със семейството си. Мъжете влизат в пререкание, след което разгневеният Христо налита на бой на французина. За кратко време Джуди е окървавен, с аркада на дясното око и кръвоизливи в двете очи. Съдебно медицинската бележка сочи и за натъртвания по тялото след няколко нанесени ритници. Сигналът до полицията е подаден още в понеделник.

Чувствам се много зле, бях нападнат. Страхувам се. Страхувам се за семейството си. Сина ми беше там, имаше свидетели на това какво този мъж ми причини. Идвам в Поморие от 20 години.

Джудикаел Кристофър Танс, турист

Не бих казала, че има оправдание за физическо насилие. Независимо каква е първопричината, няма нужда със саморазправа и то с физическа агресия. Просто нямам думи, не мога да го оправдая по никакъв начин.

Людмила Тодорова - съпруга на Джуди Танс

Свидетели на скандала и боя са и колегите на спасителя Христо Кюлбасанов. Днес, седмица по-късно, те дадоха показания в полицията.

„Този човек лично го провокира и се държеше агресивно. Сега нали ние сме против агресията и за не обичам агресията, разберете ме правилно. Обаче такива туристи, които ни идват, това ли ни трябва. И ние какви сме. Той човека си го провокира. Аз не оправдавам постъпката на Христо, просто не си сдържа нервите и ще си получи последствията“, казва Иван Кунев - спасител, свидетел на скандала.

Въпреки че сигналът е подаден в понеделник, а социалните мрежи разпространяват окървавената снимка и набират гняв сред обществеността заради бития Джуди, едва тази сутрин е образувано досъдебно производство и французинът е извикан в полицията в Поморие да даде показания.

Когато полицейският екип е пристигнал на място, конфликтът е бил прекратен. Служителите са започнали да установяват свидетели и да изслушват тяхното пресъздаване на случаяи е имало, как да кажа, противоречиви данни. Тоест едни свидетели са го представили по един начин, други свидетели са го представили по друг начин.

комисар Калоян Калоянов - началник на ОД на МВР-Бургас

Семейството на Джуди и Людмила днес дадоха показания и пред районен съдия, а по същото време спасителят Христо Кюлбасанов бе задържан.

„На същия бе повдигнато и предявено обвинение за лека телесна повреда, осъществена по хулигански подбуди и извършена с особена жестокост. Подчертавам дебело, че това е престъпление от общ характер и предвиденото за него наказание е лишаване от свобода за срок до три години“, каза прокурор Георги Чинев – адм. р-л Окръжна прокуратура Бургас

В РПУ Поморие върви вътрешна проверка, работата по случая с разпит на свидетели продължава. По казуса е сезирано и френското посолство.