Европа

Все повече украинци се противопоставят на корупцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ограничаването на корупцията е едно от условията Украйна да се присъедини към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро предаде на украинския президент Володимир Зеленски документа, който маркира пътя към бъдещото членство. Според него, украинците трябва да изпълнят седем условия, от които ограничаването на корупцията е най-важното.

 

Украйна е постигнала по-малък напредък в управлението на своето наследство от много страни в Централна и Източна Европа. Това означава, че доскоро е нямало много институционални реформи, например в борбата срещу корупцията.

Йън Бонд – директор за външната политика в Център за европейска реформа

По отношение на корупцията страната се нарежда сред последните места - точно пред Русия - но сегашното й класиране е по-добро в сравнение с преди.

Мисленето на хората и прагът на толерантност са се променили главно в резултат на руската анексия на полуостров Крим и последвалата инвазия на Русия.

 

Преди "революцията на достойнството" украинците толерираха корупцията. Сега има промяна в положителен смисъл. Хората имат нулева толерантност към корупционни практики.

Олександър Калитенко – юридически съветник на "Трансперънси Интернешънъл" в Украйна

Това се потвърждава от резултатите от наскоро публикувано проучване на общественото мнение, според което броят на украинците, смятащи, че корупцията не може да бъде оправдана, е нараснал от 40 на 64 процента през 2022 г.

В резултат на натиска от ЕС няколко съдии и длъжностни лица бяха уволнени в Украйна, но въпреки че страната иска да се присъедини към Съюза в рамките на две години - изпълнението на условията може да отнеме много повече време, смятат някои експерти.