Култура

„Войната на верите“: Как едно малко селце край Шумен става част от световната история

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Действително една от линиите в книгата е сблъсъкът на целия свят, изтока и запада на нашите съвременни територии. Истината е, че преди 17 години, когато бях в Шуменско – видни дейци от шуменския край ме поканиха да ми разкажат история отпреди 600 години, която се е предавала от поколение на поколение. За това как 65 воини спасяват цялото местно население. Разказаха ми историята с притеснение дали и как аз бих я разбрала.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria писателката Людмила Филипова относно новия си роман „Войната на верите“.

Историята излиза от пропагандата, която 600 години набива в ума на масовия жител на европейския континент, че кръстоносците са добрите, османците са лошите, църквата и папата са добрите, богомилите са лошите. Всъщност, когато човек се закопае малко в историята, особено в локален край като мястото, където аз съм разказала тази история, тези роли и маски започват да падат и оттук идва голямата изненада.

„Във всяка моя книга хващам определена тема, от която не мога да изляза после. Темата за богомилите дойде доста по-късно. Исках първоначално да разкажа за тези 65 воини и някак си се стигна до последния кръстоносен поход, който минава по нашите земи. И всъщност ми трябваха не малко години за да се подготвя по тези теми. Чак преди година и нещо дойде молба от мои читатели да разкажа за тези неща, за богомилите извън пропагандата на църквата. Богомилите чудесно се вписаха в историята, защото осмислят още повече мотивацията на католическата мощ да нахлуе в днешните български земи срещу изтока“, сподели писателката.

„От доста месеци съм заровена в темата за следващата ми книга. Това е най-голямото проучване, което съм правила досега. Работя винаги по паралелни книги. Няколко години отнема само проучването, което е най-лесната част. Четеш си интересни неща – интересно, приятно, лежерно е. Големият проблем е когато събереш тонове информация, как да синтезираш най-важното и да го вплетеш в конкретни герои. Нямам свободен ден в годината. За мен лично удоволствието да издам нова книга е неописуемо“, каза още Филипова.

Целия разговор вижте във видеото.