Култура

60 издателства вземат участие в „Алея на книгата“ във Варна

От Euronews България Euronews България

Във Варна откриха поредното издание на "Алея на книгата". Тази година в него участват близо 60 издателства. Сред специалните гости е писателката Теодора Димова.

„Това е своеобразен празник на обединението, защото АБК обединява издателствата, а те – читателите и авторите“, сподели Димова. Тя допълни, че тези изложения са едни от малкото моменти на обединение в нашето общество и трябва да ги приветстваме и ценим особено много. Писателката изрази надежда, че такива събития ще започнат да се реализират във всеки български град.

Най-смислената инвестиция е в грамотността, тя има четирикратна възвращаемост, каза председателят на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева при откриването на Алеята на книгата.

Най-голямото книжно изложение на открито у нас ще продължи до 6 август. На него се представят близо 60 български издателства, а читателите ще имат възможност да се срещнат и разговарят с родни автори, сред които Теодора Димова, Силвия Валентино, Мария Касимова-Моасе, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Слав Хр. Караславов и много други.

Основен организатор на Алеята е АБК в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център и финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. В откриването на изложението днес се включиха Антония Йовчева, началник на общинската дирекция "Култура и духовно развитие", и Георги Венин, началник отдел в същата дирекция.

Алеята във Варна не е просто едно събитие, а неговата цел е книгите да отидат до хората, каза още Десислава Алексиева. По думите й тези, които нямат достъп до книгите в ежедневието си, минавайки по Алеята, може би ще посегнат към четиво. Алексиева припомни, че каузата на АБК е грамотността. Според нея, ако всеки дом стане рай на грамотността, ще бъде постигнат и икономически просперитет. Без читателя книгата е просто предмет, с него може да бъде всичко – да открива светове, да бъде преживяване, мост, кораб, онзи пиедестал, който ни издига, където поискаме, посочи тя.