Европа

Велизар Шаламанов: Трябва да поискаме ПВО от НАТО и да предоставим нашето на Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ситуацията в Черно море се усложнява след оттеглянето на Русия от сделката за износ на зърно. Ученията в близост до българската икономическа зона също са предизвикателство на ниво психологическо въздействие и политически натиск, отколкото пряка военна заплаха.

Това каза пред Euronews Bulgaria бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Отговорът на НАТО беше много ясен – засилване на наблюдението чрез разузнавателни полети. Това означава, че може да се очаква ескалация и България трябва да следи с повишено внимание развитието и да търси консултации в рамките на НАТО както направи Украйна.

Видимо руснаците не се справят на бойното поле и търсят нови области за създаване на напрежение – около износа на зърно, около разрушаване на все повече цивилни обекти в Украйна. Трябва да се засилва помощта към Украйна, особено в сферата на противовъздушната отбрана. При този тип ескалация, България може да поиска консултации в НАТО и засилване на противовъздушната отбрана, така че при възможност ние да можем да предоставим от нашите ракети на Украйна.

 

Декларацията от страна на НАТО, че всеки квадратен сантиметър от територията на страните-членки ще бъде защитен е много ясна. Не очаквам по-сериозни провокации от страна на Русия, освен в сферата на пропаганда, дезинформация, икономическа война, което всъщност засяга много сериозно интересите на България.

Има риск за корабите в Черно море, тъй като нотификацията е във връзка с провеждането на ракетни стрелби. При такъв тип учения има повишен риск. Виждаме в Украйна, че подготовката на руснаците и точността на техните оръжия не е най-добрата. Освен пресичането на корабоплаването, това е пряка заплаха за нашия икономически интерес по продължаването на търсенето на нефт и газ и започването на сондажи. Определено тези действия са злонамерени спрямо България. Трябва да търсим възможности за решение на тези въпроси чрез НАТО и ЕС.

Обстрелът на пристанището в близост до Румъния, агресията в Украйна и Грузия, са все индиректни заплахи, които Русия отправя към страните от НАТО. И ако ние не реагираме достатъчно ясно и твърдо, ще покажем, че НАТО не е готово да защитава своите страни-членки.

 

България е идентифицирана като най-уязвима и податлива на такъв тип заплахи от Русия.

Отговорът на НАТО е много последователен още от 2014 г. И в резултат на него виждаме, че Украйна беше много по-добре подготвена. Но важен е крайният резултат – успехът на Украйна при изтласкване на руските сили. Трябва да се търсят механизми за увеличаване на помощта. Тук България може да има своя принос. Трябва да се ограничи и дезинформацията и пропагандата за един дълъг период.

Вижте цялото интервю във видеото.