Европа

"Сигурността в Черно море е сериозно застрашена": НАТО предупреди България за повишен риск (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

След оттеглянето на Русия от зърнената сделка, сигурността в Черно море е сериозно застрашена заради действията на Москва в региона. Това заявиха посланиците на страните-членки на НАТО, които се срещнаха в сряда в Брюксел в рамките на съвета НАТО-Украйна. Според Алианса новата руска „предупредителна зона“ засяга териториалните води на България и се пораждат нови рискове от недоразумения и ескалация.

Срещата на Съвета беше свикана извънредно от генералния секретар Йенс Столтенберг по искане на президента на Украйна Володимир Зеленски. Припомняме, че след напускането на споразумението за износ на украинско зърно, Русия започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени. Столтенберг подчерта, че Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион.

С оглед на сигурността на членките в района, каквато е България, Пактът засилва мерките за наблюдение с помощта на морски патрулни самолети и дронове.

Съветът НАТО-Украйна беше открит от Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в средата на юли. В Литва на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без обещания за скоростно приемане на страната в Пакта. Според правилата на НАТО държава, която се намира в активна война, не може да стане пълноправен член на военния блок.

МО: "Не е добра практика"

Междувременно българското Министерство на отбраната съобщи, че Русия официално е уведомила България, че е определила временна предупредителна зона в Черно море заради провеждането на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. 

"Няма причина за притеснение и учението ще се провежда далеч от териториалните води на страната ни. Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса", посочват още от МО.

"Това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка. Казва ни, че Русия след като излезе от зърнената сделка се опива да осуети износа на зърно от украинската страна". Това заяви заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов за нотификацията от Русия, предаде БГНЕС.

"Според мен това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка, да възпрепятства Украйна и ще се търсят вероятно преговори Русия да се върне в сделката, но това е въпрос на ООН, а не на НАТО”, добави той.

"Става въпрос за учение, което заема част от нашата изключителна икономическа зона. Съгласно международното морско право там руснаците могат да извършват със свободно корабоплаване. Проблемът е, че в тази зона провеждайки учение те нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаването. Продължава мониторингът на ситуацията на море”, каза още той.