Свят

ООН: Руските бомбардировки в Черно море застрашават световната продоволствена сигурност

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Бомбардировката на украинските пристанища в Черно море от страна на Русия може да доведе до сериозни последици за световната продоволствена сигурност, заяви ръководителят на отдела по политическите въпроси на ООН Розмари Ди Карло на брифинг пред Съвета за сигурност. ДиКарло категорично осъди въздушните удари тази седмица по пристанищата в Одеса, Черноморск и Николаев, при които беше разрушена критична инфраструктура и бяха убити или ранени цивилни граждани.

 

Новата вълна от нападения срещу украински пристанища рискува да окаже силно въздействие върху световната продоволствена сигурност, по-специално в развиващите се страни. Освен това, както многократно сме заявявали, нападенията срещу гражданска инфраструктура могат да представляват нарушение на международното хуманитарно право.

Розмари Ди Карло - ръководител на отдела по политическите въпроси на ООН

Нападенията последваха решението на Русия на практика да прекрати зърнената сделка – споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, което улесняваше доставките на украинско зърно и хранителни продукти на международните пазари в момент на рязко покачване на световните цени на храните и нарастващ глад.