Европа

Сърби в шок след престрелка между мигранти

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Преди няколко дни в непосредствена близост до къщата на Габор Сабо в Хайдуково е избухнала престрелка. Мигрант е стрелял с автоматично оръжие. Друг мигрант, афганистанец, е убит, а други двама са били приети в болницата в близкия град Суботица с огнестрелни рани в крайниците. Сабо разказва, че по-рано същия ден е чул изстрели от близката гора. Малко след девет часа вечерта престрелката продължава точно до къщата му. Той бил вкъщи със съпругата си и двете си малки деца.

 

Зaтворих всички врати и прозорци. Не можах да определя точно откъде идваше звукът, но беше много близо. Барикадирахме се в къщата. По-късно видяхме един мигрант с пушка.

Габор Сабо, жител на Хайдуково

Заподозреният все още не е задържан. Хайдуково е в страх. Полицията патрулира по улиците на селото. Казват ни, че не бива да се отдалечаваме от селото и със сигурност не бива да отиваме в гората, която свършва близо до къщите. Там не е безопасно. 

На въпрос дали ходи в гората и дали се страхува Габор отговаря: „Не, в никакъв случай. Не само в гората, там имаме овощна градина и градини и... Вече не я обработваме, защото не знаем какво може да се случи." 

Докато местните се страхуват за живота си, кметът на Суботица Стеван Бакич казва, че няма причина за безпокойство, защото местните жители не са в опасност.

Бившият кмет на Суботица, който сега е един от лидерите на опозицията, твърди обратното – жителите са в опасност и системата не ги е защитила в продължение на години. 

 

Имахме безкрайно много случаи, в които мигрантите унищожаваха реколтата на хората, подпалваха летните им вили или дори помещенията, дадени им за подслон. Държавата не е направила нищо, за да компенсира щетите или да възстанови по някакъв начин щетите на местните хора.

Йене Маглай, Гражданско движение Суботица

Габор Сабо казва, че престрелката е започнала тук, до магистралата, защото това е мястото, където таксиметровите шофьори докарват мигрантите. Унгарската граница е само на няколко километра. За местните жители звукът от стрелба вече не е нещо необичайно. През юли миналата година при престрелка между двете групи мигранти е имало жертви и ранени хора.