Свят

НАТО: Русия е най-голямата заплаха за световната сигурност

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Срещата на върха на НАТО в Мадрид послужи като възможност за съюзниците да очертаят своята стратегия за следващото десетилетие. Китай беше посочен като противник, а Русия – като основна заплаха за световната сигурност.

Президентът Джо Байдън се дистанцира от своя предшественик Тръмп, поставяйки отново на масата желанието на САЩ да увеличат военното си присъствие в Европа, за да помогнат на партньорите си.

 

Съединените щати правят точно това, което казах, че ще направят – ако Путин нахлуе в Украйна, засилваме позициите на нашите сили в Европа. Ще разполагаме повече кораби в Испания, повече противовъздушна отбрана в Италия и Германия, повече изтребители Ф-35 в Обединеното кралство, и за укрепване на източния ни фланг – нов постоянен щаб на Пети армейски корпус в Полша.

Джо Байдън – президент на САЩ

Това беше историческа среща – две традиционно неутрални страни, Швеция и Финландия, направиха стъпка към членство в Алианса. Турция обаче ги предупреди, че ако не изпълнят искането за екстрадиране на заподозрени в тероризъм лица, може отново да прибегне до вето върху молбите им.

 

Най-важното за нас е, че Финландия и Швеция ще станат членове на Алианса. Ние ще защитим всички съюзници, разбира се, и Финландия и Швеция. Подготвени сме за всякакви възможности. 

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Лидерите се договориха за стъпки за борба с промените в климата, включително приемане на цели за намаляване на емисиите на парникови газове и достигане до нулеви нетни стойности до 2050 г.
За Русия срещата на НАТО бе връщане към миналото. Руският външен министър Сергей Лавров се позова на политиката на Студената война. 

 

Относно „Желязната завеса“ съм съгласен с Владимир Владимирович, че тя по същество вече се спуска. Западът все пак трябва да внимава да не се заклещи в нея. Но процесът е задвижен. 

Сергей Лавров – външен министър на Русия

Все още има отворени няколко дипломатически канала между Москва и Киев, и украинският президент използва един от тях, индонезийския си колега, за да изпрати писмо на Путин. Но мирни преговори все още не се очертават на хоризонта.