Спорт

Везенков на пресконференция в София: НБА е само началото

От Euronews България Euronews България

„Ще дам всичко от себе си отиването ми в НБА да е само началото.“

Това заяви спортист номер едно на България за 2022-ра година Александър Везенков на първата си официална изява след преминаването в Сакраменто Кингс. Освен Везенков, на срещата присъства и президентът на Българската федерация по баскетбол – Георги Глушков, който е и първият българин играл в американското първенство по баскетбол NBA.

„Да, то всичко беше от 3-4 юли – тогава беше по-емоционално, когато трябваше да премисля какво ще се случи, отидох и до Щатите за 4-5 дни. Със сигурност това е ново предизвикателство за мен, отивам в по-голяма страна – това е една мечта, която всеки един баскетболист иска да преживее. Продължавам да тренирам, да се фокусирам ментално и физически, да отида максимално подготвен, за да може това да ми помогне на терена“, коментира успешният баскетболист.

Везенков е фарът, който води младите“, каза Глушков.

„Всичко почна през декември месец, когато за първи път помощник-генералният мениджър дойде в Атина. После дойдоха генералният мениджър, треньора, вицепрезидентката, скаута…5-6 човека дойдоха. Чух как звездите на отбора говорят за мен. След като се запознах с тях, те се оказаха земни хора – има и суперзвезди. Цялата организация е така направена, подобно на тази в Олимпиакос, всички работят като отбор и екип, като едно семейство. Това се виждаше и от стила на игра на Сакраменто. Мисля, че тези неща са плюсове и помогнаха за моето решение“, посочи Везенков.


„В интерес на истината, правата ми минаха през много отбори – с Бруклин, с Кливланд, там нещата бяха ясни. През тези години мисля, че бях близо да мина в един отбор, но не се случиха нещата. НБА е една мечта, но не искам да правя нещо, просто за да съм там. Искам да имам възможност да се развивам – да мога да помогна на отбора и на себе си. Това лято всичко беше ясно за моята роля и това, което искат от мен, мисля, че беше правилният момент. Със сигурност беше емоционално – като виждаш един човек 5-6 години всеки ден, трудно се разделяш с него. Всички го приеха много добре – всеки искаше да ме задържи в Олимпиакос, дори една част от мен искаше да остане. Всеки ми пожела успех. Първоначално исках номер 14 или 41, но тъй като ги нямаше – не мога да кажа, че го взех заради феновете на Олимпиакос или Василис Спанулис – мисля, че ще ми пасне“, каза Везенков по отношение на раздялата си с Олимпиакос, предаде БГНЕС.