Спорт

Сакраменто Кингс официално обяви трансфера на Александър Везенков

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Aleksander Vezenkov BGNES Снимка: BGNES архив

Сакраменто Кингс официално обяви, че отборът е подписал с Александър Везенков. Съгласно политиката на клуба, условията на сделката не бяха разкрити, но според медиите отвъд океана, той е за три години, като първите две са гарантирани, докато третата е опция. Стойността му е около $20 млн. Българинът постигна договорка с „кралете“ още преди няколко седмици. Самият той дори бе в САЩ по-рано този месец и се запозна с част от новите си съотборници, както и с треньорите и ръководството на клуба. Така от есента 27-годишният баскетболист ще се превърне във втория българин, който ще играе в НБА. Преди него това прави Георги Глушков като част от Финикс през 1985/1986. В Сакраменто Александър Везенков ще носи екип с №7.

Везенков първоначално бе избран под 57-и избор в драфта на НБА през 2017 г. от Бруклин Нетс. Сакраменто придоби правата му за проект в сделка с Кливланд Кавалиърс по време на Драфта на НБА през 2022 г. Везенков беше определен за MVP на Евролигата през изминалия сезон, а също така получи трофея „Алфонсо Форд“ за най-добър реализатор на най-силната клубна надпревара на Стария континент. Той беше избран и в идеалния отбор на цялата Евролига за втори пореден сезон. В Гръцката баскетболна лига родният национал също бе на висота, като за втора поредна кампания спечели наградата за "Най-полезен играч" и помогна на своя отбор да спечели титлата в Гърция.

Кариерата на Саша започва в гръцкия Арис, където той прекарва четири сезона между 2011 и 2015, преди да се присъдини към Барселона. В каталунския гранд е от 2015 до 2018, след което следва трансфер в Олимпиакос, където българинът беляза и най-силното представяне в кариерата си.

Още спортни новини вижте във видеото: