Euronews Сега

Ресторантьор в Косово не приема гости от ЕС без виза

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

От години Косово изчаква решение на Европейския съюз за получаване на безвизов статут. Разочарованието от чакането е накарало ресторантьора Шпетим Певкели да въведе ново изискване за гостите в ресторанта си - без граждани на Европейския съюз, които нямат визи.

 

Идеята дойде, когато разбрахме, че визите няма да отпаднат. С персонала ми говорихме за човек, който иска да отиде при леля си или при брат си, но когато научихме за визите, бяхме отчаяни и унизени. Оттам дойде идеята и си казах, че трябва да направим нещо.

Шпетим Певкели, собственик на ресторант

Според мъжа през последните 12 години ресторантът е бил посещаван от западни служители, които работят в Прищина. Служителите подкрепят решението му. Визовият статут на Косово обаче не беше обсъден на последната среща на върха на лидерите от блока. Прищина изпълни критериите за свободно движение в Шенгенското пространство, но между страните членки на Европейския съюз все още няма консенсус по темата.


Миналата седмица президентът на Косово обяви, че мирът и стабилността в Европа са немислими без интеграцията на Западните Балкани. В Косово обявиха независимост преди повече от десетилетие, а Западът призна суверенитета на бившата сръбска територия.