Икономика

Депутатите гласуват окончателно бюджета за тази година (Обновена)

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Дълъг ден очаква депутатите днес. Бюджетът на държавата влезе на второ четене в пленарната зала. Обсъжданията по него вече започнаха, а народните представители удължиха пленарния си ден до приемане на Бюджет 2023. Това стана с гласовете на 180 депутати с представители от всички парламентарни групи.

По предложение на председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС на първо място депутатите се заеха с преходните и заключителните разпоредби, а след това ще се заемат и с приемането на приходите и разходите на бюджета в член първи от Закона за бюджета.

Цончо Ганев от "Възраждане" се възпротиви на предложението и каза: "разбирам, че целта е да се напасне договорката от вчера заради взетите решенията на комисията по финанси, но това създаде проблеми и в последствие ще има още по-големи проблеми ако приемете бюджета по този начин", смята той.

Финансовият министър Асен Василев увери, че няма предложения, които да са обвързани с член 1 и преходните и заключителните разпоредби, предаде БГНЕС. "Тъй като приемаме бюджет в средата на годината не сме приели пакета от данъчни закони предварително, в момента първо трябва да приемем пакета с данъчните закони, за да се види приходната част и оттам вече всичко останало", обясни той.

"Това се прави по една простичка причина, в комисията присъстваха 7 човека и взеха решения, които не харесват на Василев. Финансовият министър се изправи и каза, че няма да подкрепи бюджета по този начин и затова в момента се обръща, защото цяла вечер е имало драми между него, Петков и Борисов. На другия ден финансистът Борисов е наредил на групата какво да прави и сега да е спокоен Василев и да не се наложи след 10-15 часа да се фръцне и да каже, че не подкрепя този бюджет, затова се прави сега", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Йордан Цонев от ДПС обясни защо е направи предложението. "Идеята е данъчните закони да бъдат гледани преди закона за държавния бюджет, за да може съобразно приети и неприети данъчни политики, те да бъдат отразени в приходната, не приходната и разходната част.", каза Цонев от ДПС.

 

Вижте още във видеото.