България

Обявено е бедствено положение в област Хасково заради пожари

От Euronews България Euronews България

Областният управител на Хасково Красимир Ангелов обяви бедствено положение. Причината за това са възникналите големи пожари на територията на общините в областта, съобщиха от областната администрация. Над осем са възникналите пожари за кратко време. Силен вятър и високи температури възпрепятстват овладяването на ситуацията, предаде БТА.

По информация от администрацията горят стърнища, смесени гори, храсти и треви.

Положението е сложно, фронтът на пожара в гората по мои оценки е пет-шест километра, каза кметът на общината Анастас Анастасов, който бе на място с доброволците от общината. Горски служители също помагат там. Заради пожара е затворен пътят Любимец – Ивайловград в участъка между селата Малко градище и разклона за село Воден, съобщиха междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура“. Трафикът се пренасочва по обиколни маршрути. Няма непосредствена опасност за населението, пожарът е далеч от населените места, посочиха от областната администрация.

Областният управител на Хасково Красимир Ангелов определи обстановката като изключително сложна, предава БНР:

"Пожарите са повече от осем на територията на цялата област -  в община Любимец, община Харманли, община Симеоновград, община Минерални бани, Стамболов. Пожарите са на големи разстояния и силите на  пожарната са разпънати навсякъде, но прости не успяват да се справят. Няколко по-малки пожара са потушени, две къщи са изгасени в село Георги Добрево", каза той. 

Към момента няма пострадали хора, посочи още Ангелов.

На помощ пристигат екипи от Бургас, Кърджали, Стара Загора и Ямбол. Ще се търси подкрепа и от военнослужещите от Хасково.